ליפידים
תוכן עניינים
ליפידים
ליפידים הוא שם של קבוצת חומרים שמאופיינים קודם כל בתכונות משותפות. הליפידים הנם שומנים, התכונה המשותפת לכלל הליפידים היא היותם בלתי מסיסים במים, מה שמכונה בשפתם של הביולוגים - "הידרופוביות". נוהגים להבחין במספר קבוצות עיקריות :
1. חומצות שומניות. 2.טריגליצרידים. 3. פוספוליפידים. 4. סטרולים
חומצות שומן
מדובר בחומצה קרבוקסילית כאשרהקבוצה הפונקציונלית מותמרת בקצה של שרשרת פחמימנית בלתי מסועפת. כאשר השרשרת היאללאקשרים כפולים - המונח הנו חומצת שומן רוויה. לעיתים קיימים קשרים כפולים לאורך השרשרת, ואז מדובר בחומצה שומנית לא-רוויה.
טריגליצרידים
מבנה שבו 3 חומצות שומניות קשורות בקשר אסטרי למולקולת גליצרול. מאופיינים בנקודות התכה גבוהות. ישנה חשיבות לסוג החומצות השומניות. האם מדובר ברוויות או בלתי-רוויות, האם מדובר בציס או טרנס.
פוספוליפידים
שילוב של יחידה פוספטית טעונה שיוצרת קצה טעון ומסיס במים,עם קומפלקס של חומצות שומן ומולקולת קישור נוספת. הקומפלקס הנ"ל יוצר את הקצה ההידרופובי של הליפיד. מאחר ולמולקולה יש קצה הידרופילי וקצה הידרופובי - הן משמשות כאבני בניין למספר מבני על: מיצלות, מיצלות הפוכות, ודו-שכבות (שיוצרות ממברנות).
מבחינים בשתי משפחות: א. גליצרוליפידים. ב. ספינגוליפידים.
סטרולים
משפחת תרכובות שמתאפיינת מבנית ע"י מספר טבעות ארומטיות צמודות זו לזו, כאשר על אחת הטבעות מופיעה קבוצת OH שמקנה מסיסות במים (הידרופיליות) ןבקצה האחר של הקומפלקס - שייר פחמימני שביחד עם הטבעות הארומטיות - מהווה את החלק ההידרופובי במולקולה. הנציג הידוע ביותר למשפחה הזו הוא הכולסטרול.