זיהום אויר ובריאות האדם
כיום יש קשר הדוק בין בריאות האדם לזיהום האוויר, גוף האדם מושפע מזיהום האויר בגלל מערכת הנשימה ששואפת את הזיהומים והרעלים השונים באוויר.
תוכן עניינים
זיהום האויר
זיהום אויר הוא תופעה שבה מופצים חומרים רעילים ולא טבעיים לתוך האטמוספרה זיהום אויר הפך זה מכבר לאחת הבעיות הגדולות של המאה הנוכחית. בכל שנה מתים כ 800 אנשים כתוצאה מזיהום אויר לקריאה נוספת היכנסו לערך זיהום אוויר
מקורות הזיהום הנפוצים
לרוב זיהום האויר הוא תוצאה של האדם והחברהץ
• מכוניות-שריפת דלקים,
• מפעלים תעשתיים- שיחרור חומרים כימיים לסביבה
• תחנות כוח – גזים המכילים חלקיקי נוזל וחומרים מוצקים {גזי פליטה}
זיהום טבעי- אבק,עשן משריפות טבעיות, פעילות וולקנית ופליטת גזים מבעלי חיים (מתאן}
השפעת זיהום האוויר על האדם:
חומרים ורעלים מזהמים נמצאים באויר כגון: חנקן,co,עופרת וחלקיקי פיח.
מרבית החומרים המזהמים שנמצאים באויר משפעים על מערכת הנשימה, יכול להיגרם בעיות למערכות נוספות בגוף כגון העיניים והעור.
ניתן לחלק את ההשפעות הבראיותיות לשני סוגים:
השפעות אקוטיות: פגיעה חמורה תוך זמן קצר (שעות עד ימים)
מרבית הפגיעות שפוגעות במערכת הנשימה נגרמות כתוצאה שאם אדם נושם תחת זיהום אויר נכנסים למערכת הנשימה חומרים רעילים שעוברים לריאות ומשם למערכת הדם, דבר שמוביל לפגיעה בשאר מערכות הגוף.
לעיתים החומרים הרעילים תופסים את מקום החמצן בתאי הדם האדומים כגון co שחזק יותר מהחמצן (o2) ונקשרים יותר טוב וחזק לברזל שנמצא במולקולת הhem בהמוגלובין כמו כן כאשר אנו נושמים אויר שרובו חומרים מזהמים אנו נושמים פחות חמצן דבר הגורם לפגיעה בנשימה התאית.
מנגנוני הגנה
לגוף האדם יש כמה מנגנוני הגנה שמונעים חדירה של חומרים מזהמים
מנגנוני הגנה של מערכת הנשימה
שערות האף מועות כניסה של חלקיקים גדולים ודפנות כלי הנשימה מונעות כניסה של חלקיקים קטנים על ידי תאים של מערכת החיסון המצויים בריר המנטרלים מזהמים שנכנסים לגוף וכתוצאה מכך נוצרת תגובת עיטוש ושיעול.
מנגנונים נוספים
קיימים גם מנגנונים נוספים שמגנים על גוף האדם מפגיעה על ידי תגובה מיידית, למשל: פגיעה של זיהום אויר בעיינים (עשן) תיצור תגובה של דמעות. מצבים נוספים הם נזלת ולפעמים תופעת אלרגיה (אסטמה).
הגורמים והשפעתם
1.חלקיקים מוצקים- בעיות נשימה, בעיות לב, שיעולים, כאבי חזה והחמרה במצבי אסטמה
2. חלקיקי מתכות (עופרת, כספית)- פגיעה בדרכי הנשימה, נזק במערכת העצבים ולעיתים סרטן
3. גופרית דו חמצנית- החמרת מחלות בדרכי נשימה, פגיעה בריאה, גירוי עיניים ונשימה
4. חנקן דו חמצני- החמרת מחלות בדרכי נשימה, מחלות לב וכלי דם, פגיעה בתפקוד לב ריאה, גירוי העיניים ודרכי נשימה.
שימוש בגזים רעילים בתור נשק
</div>בנוסף לכך שהגזים הרעלים פוגעים בנו כתוצאה מחומרי פליטה יש גם שימוש בגזים הרעילים למטרת נשק.
לאגף לחימה זה קוראים לוחמת אבכ (אטומית,ביולוגית,כימית).
הגז הרעיל מורכב עם הטיל וכשאר הטיל פוגע במטרה ומתפוצץ הגז מתפזר ופוגע באוכלוסיה שמסביב לנקודת הפגיעה.
הגז פוגע בגוף האדם בעיקר דרך מערכת הנשימה.
התמגנות
כשאדם נפגע מנשקים אלו מנגנוני ההגנה הטבעיים לא יעזרו ולכן משתמשים במכשירי הגנה:
מכשיר ההגנה העיקרי מגזים רעילים היא מסכת גז (מסכת אבכ), מסכת הגז עשויה גומי אטום שמונע חדירה של גזים ומחוברת למנגנות הגנה מיוחדת שמטרתו לטהר את האויר הנכנס למערכת הנשימה, בתוך המסיכה יש 3 תהלכי טיהור:
- פילטרציה (סינון פשוט) - תהליך שדומה למסננת בו האויר עובר דרך חומר (לרוב פחם) שבו יש חורים זעירים שמולקולות הרעלן לא יכולות לעבור דרכם (ומולקולות החמצן כן) בגלל שהן גדולות יותר ממולקולות החמצן.
- ספיחת רעלים - בדכ החומר שנמצא במסיכה הוא פחם שעובר תהליך מיוחד שבו נוצרים בו חומרים מיקרוסקופיים שרק החמצן יכול לעבור דרכן והרעלים נספחים בתוך הפחם.
- תגובה כימית - שינוי בהרכב הכימי של הרעלן והפיכתו לחומר שאינו רעיל
היבט אישי(סיפור מקרה)
מסופר על אישה שבילדותה סבלה מהתקפי קוצר נשימה לא קשים שהיו עוברים לאחר נטילת תרופות כשהיתה חולה אך ורק במחלת השפעת. בגיל 27 חלתה בדלקת ריאות ממנה החלימה ולאחר חצי שנה קבלה את התקף האסטמה הרציני הראשון. האישה הובלה למיון וקבלה טיפול של סטירואידים ואינהלציות חמצן שהוציא אותה מההתקף ליומיים. מההתקף השני, שהיה באותה עוצמה, האישה יצאה וחזרה ממיון כל יומיים עם קוצר נשימה עד כדי חנק עד שהתחילה טיפול עם כדורים לאסטמה כרונית עם זמן פעילות של 12 שעות. כך התחילה התלות הקשה בכדורים. האישה נסתה כל מיני טיפולים לצאת מהאסטמה מכל מיני סוגים וכלום לא עזר. האישה אלרגית לקרדית האבק מה שהוביל לצינון תמידי והמערכת החיסונית שלה היתה מאוד חלשה וההצטננות נגרעו לדלקת בסמפונות(ברונכיטיס) חוזרות ונשנות. כשיצאה מהצטננות אחת שהובלה לברונכיטיס הבאה אחריה ישר הגיעה. בשבילה להיתקע ללא משאף וטישו היה אסור!. כמות האנטיביוטיקה שלקחה בחייה במהלך המחלה היתה עצומה, תרופות רגילות לא עזרו לה ואיכות החיים שלה היתה נמוכה מאוד. בגיל 35 היא חפשה פתרון לחולשות שלה ומצאה את הג'ינסנג הסיבירי שהיה כתוב עליו "עוזר להתקררויות בית החזה והתחילה לקחת את התרופה. בשלב הזה התחיל ההתרפאות. בשעה שהיתה אמורה לנטול את התרופה היא הרגישה בסדר גמור. כשרק התחילה לקחת את הג'ינסנג היא המשיכה לקחת את כדורי האסטמה מחשש לבריאותה. כעבור זמן מה היא התחילה לעכב מעט את לקיחת כדורי האסטמה והרגישה הקלה ויותר טוב גם כעבור כמה דקות לאחר שימוש בג'ינסנג. כך היא התחילה להשהות את זמן שימוש הכדורים עד שהיא חשה בשינוי, וכעבור זמן מסוים היא הפסיקה לגמרי עם הכדורים נגד האסטמה והצליחה להיגמל, זהו תהליך שמנמשך כשנה מאז צריכת הג'ינסנג, שנה של מגמת עליה. הג'ינסנג לא השפיע רק על ההחלמה, אלה גם על איכות חייה, היא נהיתה יותר חזקה, אנרגטית, נמרצת, ממוקדת ורגועה. הסיפור
בנוסף מצורף סרטון בו מסביר דר' אלון פרץ א הזפעת זיהום אויר על בריאותינו.
ביביוגרפיה
המידע בדף זה לקוח מהאתרים: http://www.qol.co.il/asthma.html http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=2124