קשר יוני

מתוך Restoeebs Wiki
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מהו קשר יוני?

  • קשר בין שני יונים בעלי מטענים מנוגדים.

הגדרה מעמיקה יותר למי שלמד על חוזק קשר קוולנטי:

  • קשר בין אטומים שונים, הנבדלים במידה רבה בערך האלקטרושליליות שלהם. קשרים אלו "כל-כך" קוטביים עד שיש מעבר של אלקטרון (או אלקטרונים) מאטום אחד (בעל אלקטרושליליות נמוכה) לאטום שני (בעל אלקטרושליליות גבוהה). האטום ש"הפסיד" אלקטרון יהיה בעל מטען חיובי ונקרא קטיון. האטום ש"קיבל" אלקטרון יהיה בעל מטען שלילי ונקרא אניון.על ידי מעבר האלקטרונים מתקבלים יונים בעלי היערכות אלקטרונית של גז אציל.

בין היון חיובי והיון שלילי קיימים כוחות משיכה חשמליים אלקטרוסטטים הנקראים קשר יוני. כמו כל קשר כימי גם לקשר היוני יש נק' איזון (של כוחות המשיכה והדחייה) שבה מוגדרים אנרגיית קשר ואורך קשר.

  • קשר יוני נוצר בין אטומים עם הפרש באלקטרושליליות גדול (מעל 2).

ככל שהפרש באלקטרושליליות הולך וגדל, קוטביות הקשר הולכת וגדלה.

ככל שקשר בין שני אטומים קוטבי יותר, כך גדל מטען החלקי של כל אחד מהאטומים הקשורים.

איזה קשר יווצר בין האטומים עם הפרש בלקטרושליליות גדול מאוד? כגון, בין אטום נתרן לבין אטום כלור שהפרש בלקטרושליליות הוא 2.1?

במקרה כזה הקשר הוא כל-כך קוטבי, שניתן לומר שהאלקטרון הערכי השייך לאטום נתרן עובר לאטום כלור. כתוצאה מכך נוצר זוג יונים:

יון כלור שלילי -Cl יון נתרן חיובי +Na

דוגמאות נוספות

בין פלואור וליתיום קיים קשר יוני (הפרש באלקטרושליליות שווה ל-3) שבו יש יוני F- ויוני Li+.

קשר יוני יכול להיווצר בין יונים מורכבים(בין קבוצות האטומים בעלי מטען חיובי או שלילי).

חוזק הקשר יוני

  1. גודל המטענים: ככל שהמטענים של היונים המרכיבים את הקשר היוני גדולים יותר המשיכות החשמליות שביניהם על פי חוק קולון, יהיו חזקות יותר ותידרש אנרגיה רבה יותר על מנת לשבור אותן. מכאן אנרגיית הקשר היוני תהיה גדולה יותר.
  2. רדיוס היונים היוצרים את הקשר: ככל שהרדיוס היוני קטן יותר, האריזה של היונים בסריג תהיה צפופה ומסודרת יותר והמרחקים בין היונים בעלי המטענים המנוגדים יהיו קטנים יותר ולכן תידרש יותר אנרגיה לשבירת הקשר, כלומר הקשר יהיה חזק יותר.