בירוא יערות ואפקט החממה

מתוך The Third BioHeker Wiki
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

                                     בירוא יערות ואפקט החממה

גד רביבו, הראל וייס, ישראל מליק ואליהו עזריאל.

  מהו בירוא יערות?

  בירוא יערות הינו תהליך עתיק. מאז האדם הקדמון, שהיה כורת עצים בשביל הדלקת מדורות, הכנת נשקים, בניית מקומות מחסה מהגשם ועוד, כיום גם האדם המודרני כורת יערות. בשביל הנייר, חומר גלם, הכנת גחלים וכדומה. ההבדל העיקרי בין כריתת היערות בעולם העתיק לעולם הינה הכמות, למשל שבעבר כריתת העצים הייתה זעירה וההשפעה על שאר העולם היתה זעירה לעומת היום שהבעיה העיקרית זה הכמויות הגדולות. הכמויות המסחריות שהאדם כורת גורמות לדילול היערות אפשר לראות שהיום שטחים גדולים שבעבר היו שטחי עצים והיום הם קרחות יער.

אחד הבעיות הגדולות שבדילול היערות הינם השפעות החממה שעליהן ייכתב בפרקים הבאים.



מהו אפקט החממה, וכיצד הוא מושפע מבירוא יערות?

אפקט החממה זהו תהליך שבמשך השנים האחרונות קצב התגברותו עולה ועולה. בתהליך זה קורה שחום שנכנס לכדור הארץ (מהשמש) נלכד באטמוספירה (מעטפת גזים שעוטפת את כדור הארץ) ואינו יכול לצאת כתוצאה מריכוז גבוהה של פחמן דו חמצני שמאפשר לחום להיכנס אך לא לצאת, ריכוז הפחמן הדו חמצני נובע מהחלטות מרחיקות לכת של האדם כמו למשל, בירוא יערות, שבו שורפים יערות בקצב מאסיבי ושריפתם מביאה לעלייה ברמת הפחמן הדו חמצני. התוצאות הנלוות לאפקט החממה יכולות להיות הרות אסון: דליקות ענק, המסה של קרחונים וכו'.


השפעות בירוא היערות על האדם והסביבה

 בירוא עצים הינו מזיק לאדם ולסביבה. השלכות המעשה מתבטאים בכמה דברים: בירוא עצים הוא אחד התהליכים המשפיעים ביותר על אפקט החממה כמו כן בירוא יערות טרופיים בלבד גורם לשחרור של כ-20% של גזי החממה העולמיים. דבר נוסף הוא שיערות מאפשרים למים לחזור למי התהום. ללא יערות, המים מתקשים לחזור למי התהום והדבר גורם להצפות ולסחף קרקע. עקב ההצפות וסחפי הקרקע ניזוקים הרבה שטחי חקלאות והרבה חקלאים נפגעים בפרנסתם.
ובנוסף במהלך בירוא היערות נפגעים תושבים מקומיים אשר איזור מחייתם בעיקר ביערות הגשם ומגביר את חששם של המקומיים שאם הרס היערות הם יתקשו יותר ויותר במציאת מזון, תרופות, ביגוד וכו'.
מלבד פגיעה באדם עצמו ישנה פגיעה בסביבה האקולוגית כגון: הכחדת צמחים ועצים (כמו למשל עצי ה"טיק" ) פגיעה בעשרות אלפי מינים של חיות, חרקים, ציפורים וכו'. הדבר עלול להוביל להשמדה המונית והיא סכנה לעתיד.