מחלות ריאה: הבדלים בין גרסאות
שורה 7: | שורה 7: | ||
הגידול הסרטני מופיע ברקמת הריאה לאחר שנים רבות של חשיפה לקצינוגנים (מעשן הסיגריה), ומתחילה להתפתח רקמה גידולית. בשלבים מאוחרים יותר, הסרטן שולח גרורות לאיברים מרוחקים ונחשב לקשה ביותר לטיפול | הגידול הסרטני מופיע ברקמת הריאה לאחר שנים רבות של חשיפה לקצינוגנים (מעשן הסיגריה), ומתחילה להתפתח רקמה גידולית. בשלבים מאוחרים יותר, הסרטן שולח גרורות לאיברים מרוחקים ונחשב לקשה ביותר לטיפול | ||
− | [[Image:813695-41.jpg]]<br> | + | [[Image:Z.jpg]] [[Image:813695-41.jpg]]<br> |
=== סימני המחלה === | === סימני המחלה === |
גרסה מתאריך 16:41, 8 בינואר 2013
תוכן עניינים
סרטן הריאה
סרטן הריאות
אחת המחלות הממאירות הנפוצות בעולם הוא סרטן הריאות, שנחשב לאחד השכיחים בעולם. אנשים המעשנים שנים רבות נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן הריאות, וככל שמעשנים יותר סיגריות למשך שנים רבות יותר, הסיכון לחלות בסרטן הריאות עולה.
הגידול הסרטני מופיע ברקמת הריאה לאחר שנים רבות של חשיפה לקצינוגנים (מעשן הסיגריה), ומתחילה להתפתח רקמה גידולית. בשלבים מאוחרים יותר, הסרטן שולח גרורות לאיברים מרוחקים ונחשב לקשה ביותר לטיפול
סימני המחלה
הסימנים המחשידים לסרטן הריאות כוללים שיעול שאינו חולף, שיעול דמי, קוצר נשימה וכאבי חזה, צפצופים וצרידות. בשלבים מתקדמים יותר גרורות הנשלחות לאיברים מרוחקים גורמות גם כן לסימנים כמו כאב ראש וכאבי עצמות.
לסרטן הריאות יש כמה גורמים :
1)עישון- עשן הסיגריות גורם נזק עדיר לתאי הריאה .ושקיעת החומרים הקרדיצנוגנים אשר נמצאים בסיגריות גורמת לשינוי מיידי בשיווי המשקל של מחזור חלוקת התא
2)חשיפה-חשיפה לאבסבסט או חומרי תעשייה מסויימים או לגז הראדון עלול לגרום גם כן לסרטן הריאות לאחר חשיפה ממושכת
3)חשיפה - חשיפה לקרינה מיננת :היא קרינת חלקיקים או גלים אלקטרומגנטים בעלי אנרגיה גבוהה המסוגלים לשחרר אלקטרוניים מתוך אטומים או מולקולות. יכולת היינון יכולה לגרום לנזק ב DNA של תאים יחידים ,בנוסף גם לנזק המיידי רקמות שנחשפות לקרינה מייננת סובלות מנזק מאוחר בעיקר פיתוחים של גידולים סרטניים
צורת הטיפול במחלה
האופציות הרפואיות לטיפול בסרטן ריאה מגוונות מאוד, וכוללות ניתוחים שונים, הקרנות, תרופות כימותרפיות מגוונות, טיפולים ביולוגים, וטיפולים מתקדמים אחרים. למרבה הצער, אחוזי הריפוי של סרטן הריאה עדיין נמוכים למדי, ומדובר באחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר.
לסרטן הריאות יש סוגי טיפול שונים המחולקים לפי שלבי המחלה כלומר הזמן שבו המחלה היתגלת , מחלת הסרטן מתחלקת לשני סוגים: סרטן מסוג "תאים קטנים " וסרטן מסוג "תאים לא קטנים" בנוסף ישנו טיפול בגרורות ע"י לייזר
סרטן מסוג תאים קטנים-
סרטן ריאות מסוג "תאים קטנים" הוא סרטן אגרסיבי, עם אחוזי החלמה נמוכים למדי, אך הוא מגיב היטב לטיפולים כימותרפים. לכן, עיקר הטיפול בסוג סרטן זה הוא טיפול כימותרפי. ההתפתות המהירה של סרטן ריאה מסוג "תאים קטנים" גורמת לכך שייתגלה בדר כלל בשלבים שבהם ניתוח כלל איננו בא בחשבון בגלל התפשטות המחלה, ולכן טיפול כירורגי בסוג זה של סרטן נדיר למדי.
בנוסף התגובה לכימותרפיה חשובה מאוד בחיזוי הסיכויים לשליטה על המחלה. תגובה של הגידול לכימותרפיה תוך שישה עד שנים עשר שבועות משפרת מאוד את הפרוגנוזה (הצפי לעתיד). בשלבים מוקדמים של סרטן מסוג "תאים קטנים", הוכח שתוספת של הקרנות לחזה משפרת את סיכויי ההבראה, וכמעט מכפילה אותם.
סרטן מסוג תאים לא קטנים -
הטיפול במחלה משתנה בין השלבים השונים, בהתאם לשאלה האם המחלה ממקומת ונמצאת במקום שנגיש לניתוח, או שמדובר במחלה שבה לא ניתן לנתח את הגידל הראושני, או שהתפשטה למקומות נוספים בגוף. במחלה נתיחה, הטיפול הראשון הוא כירורגי. ניתוח להסרת הגידול מתבצע על ידי כירורג לב חזה. למרבה הצער, גם כאשר המחלה נראית כמחלה מוגבלת הניתנת לניתוח, קיימת לעיתים קרובות התדרדרות למחלה גרורתית. צירוף של כימותרפיה משלימה (אדג'ובנטית) משפרת את סיכויי ההחלמה. התרופות הכימותרפיות שמשמשות בדרך כלל לטיפול הן "ציס-פלטין" ביחד עם אחת מהתרופות הבאות: "אטופוסיד" , "וינבלסטין", "טקסן" ועוד.
טיפול ביולוגי -
טיפול ביולוגי היונו טיפול תרופתי שמתווסף לטיפולים אחרים למשל:" סרטן מסוג תאים לא קטנים" דוגמא לטיפול ביולוגי כזה הוא גידול ריאה מסוג "broncho-alveolar carcinoma" , שבו התרופות הביולוגיות כדוגמת "גפיטיניב" או "ארלוטיניב", שחוסמות את הקולטן לפקטור הגדילה EGRF מראות פעילות כנגד הגידול.
טיפול בגרורות-
סרטן ריאה נוטה לשלוח גרורות בשלב מוקדם, ויש צורך לטפל בהן כחלק מהטיפול הכולל במחלה. לעיתים יש מקום לערוך הקרנות למוח במינון נמוך כטיפול מונע, למניעת התפתחות של גרורות. כאשר מתגלות גרורות במוח אפשר לטפל בהן בקרינה (תרופות כימותרפיות אינן מראות יעילות כנגד גידולי מוח, בגלל מחסום הדם-מוח, המונע מעבר של חומרים מהדם לרקמה). ניתן לטפל גם בגרורות לעצמות באמצעות הקרנות.