גורמים א-ביוטיים

מתוך BioHeker Wiki
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

גורמים א-ביוטים המשפיעים על הנביטה

כדי שזרעים ינבטו דרושים תנאים סביבתיים מתאימים כגון הספקת מים נאותה, טמפ' והרכב גזים באוויר מתאימים. זרעים מסויימים דורשים גם הארה.
הדרישות לתנאים אלו משתנות ממין למין ומזן לזן והן נקבעות ע"י גורמים תורשתיים, אבל הן מושפעות ע"י התנאים החיצוניים ששררו בזמן יצירת הזרע.
נראה שיש התאמה בין התנאים הדרושים לנביטה לבין התנאים השוררים בבית הגידול של הצמח.

מים - התהליך הראשון המתרחש בנביטה הוא קליטת מים ע"י הזרע, ותפיחתו. שיעור התפיחה נקבע ע"י שלושה גורמים: הרכב הזרע, חדירות קליפת הזרע או הפרי למים, וזמינות מים כנוזל או כגז בסביבת הזרע.

        כניסת המים לזרע נקבעת בראש ובראשונה ע"י חדירות קליפת הזרע או הפרי למים. זרעים העטויים בקליפה בלתי חדירה, לא יתפחו אפילו בתנאים הנחשבים נוחים.

        קליפות זרע כאלו נפוצות בין הקטניות ובקבוצות צמחים אחרות.

טמפרטורה - תחומי הטמפרטורות המתאימים לנביטה אינם זהים לגבי כל הזרעים. אמנם נביטת כל הזרעים אינה מתרחשת בפועל בטמפ' גבוהות מאוד או נמוכות מאוד, אך שיעור הרגישות שונה ממין למין.

                 כשמדובר על השפעת הטמפ' על הנביטה יש להבחין בין שני דברים שונים: עמידות זרעים יבשים בפני השפעת טמפ' שונות, והשפעת הטמפ' על תהליך הנביטה עצמו. זרעים רבים במצב יבש עמידים מאוד בפני טמפ' קיצוניות.

                 ישנה לרוב טמפ' מיטבית, אשר מעליה או מתחתיה מעוכבת הנביטה, אך לא נמנעת כליל. הטמפ' המיטבית היא זו שבה מושג אחוז הנביטה הגבוה ביותר בפרק הזמן הקצר ביותר.