גורמים א-ביוטיים: הבדלים בין גרסאות

מתוך BioHeker Wiki
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
 
(30 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
&nbsp;&nbsp;<u style="font-size: larger; font-weight: bold;">גורמים א-ביוטים המשפיעים על הנביטה</u>  
+
<u>'''<span style="font-size: medium;">גורמים המשפיעים על תהליך הנביטה-</span>'''</u>
  
כדי שזרעים ינבטו דרושים תנאים סביבתיים מתאימים כגון הספקת '''מים''' נאותה, '''טמפ'''' ו'''הרכב גזים''' באוויר מתאימים. זרעים מסויימים דורשים גם '''הארה'''. <br>הדרישות לתנאים אלו משתנות ממין למין ומזן לזן והן נקבעות ע"י גורמים תורשתיים, אבל הן מושפעות ע"י התנאים החיצוניים ששררו בזמן יצירת הזרע.<br>נראה שיש התאמה בין התנאים הדרושים לנביטה לבין התנאים השוררים בבית הגידול של הצמח.  
+
[http://www.weizmann.ac.il/mediawiki/bioheker/index.php/%D7%AA%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%9A_%D7%94%D7%A0%D7%91%D7%99%D7%98%D7%94 תהליך הנביטה] הוא שלב חשוב במחזור חייו של הצמח, בשלב זה עובר העובר תהליך של צמיחה, יציאה מהזרע והפיכה לנבט.
  
'''<u>מים</u>''' -&nbsp;התהליך הראשון המתרחש בנביטה הוא קליטת מים ע"י הזרע, ותפיחתו.&nbsp;שיעור התפיחה נקבע ע"י שלושה גורמים: '''הרכב הזרע''', '''חדירות קליפת הזרע או הפרי למים''', '''וזמינות מים כנוזל או כגז בסביבת הזרע'''.  
+
על תהליך הניטה משפיעים גורמים פנימיים- גורמים ביוטיים הנמצאים בתוך הזרע, וגורמים חיצוניים לזרע- גורמים א- ביוטיים.
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; כניסת המים לזרע נקבעת בראש ובראשונה ע"י חדירות קליפת הזרע או הפרי למים.&nbsp;זרעים העטויים בקליפה בלתי חדירה, לא יתפחו אפילו בתנאים הנחשבים נוחים.
+
<span style="color: rgb(255, 0, 0);"><u>'''הגורמים הא- ביוטיים (חיצוניים) המשפיעים על תהליך הנביטה-'''</u></span><u></u>
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; קליפות זרע כאלו נפוצות בין הקטניות ובקבוצות צמחים אחרות.  
+
על מנת שתהליך הנביטה זה ייתרחש דרושים תנאים סביבתיים מסויימים , תנאים אלו נוצרים ע"י הגורמים הא- ביוטיים בסביבת הצמח. גורמים א-ביוטיים הם גורמים כימיים או פיזיקליים , כלומר מכלול המרכיבים שאינם חיים ( ביוטיים). הדרישות לתנאים הסביבתיים משתנות גם בין המינים השונים של הצמחים והן נקבעות ע"י גורמים תורשתיים אצל הצמח ומושפעות מהתנאים החיצוניים ששררו בזמן יצירת הזרע. הגורמים הא- ביוטיים העיקריים שמשפיעים על תהליך הנביטה הם- הספקת מים נאותה, טמפ' והרכב גזים באוויר מתאימים. זרעים מסויימים דורשים גם הארה. <br><br>'''<u>המים והמומסים בסביבת הזרע</u>'''&nbsp;-&nbsp;התהליך הראשון המתרחש בנביטה הוא קליטת מים ע"י הזרע, ותפיחתו. תהליך זה הוא תהליך ספונטני ופיסיקלי המתקיים גם כשהעובר בזרע מת. שיעור התפיחה נקבע ע"י שלושה גורמים:
  
<u></u><u>'''טמפרטורה'''</u> -&nbsp;תחומי הטמפרטורות המתאימים לנביטה אינם זהים לגבי כל הזרעים. אמנם נביטת כל הזרעים אינה מתרחשת בפועל בטמפ' גבוהות מאוד או נמוכות מאוד, אך שיעור הרגישות שונה ממין למין.  
+
הרכב הזרע, חדירות&nbsp;'''[http://www.weizmann.ac.il/mediawiki/bioheker/index.php/%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%94_%D7%94%D7%96%D7%A8%D7%A2 קליפת הזרע]&nbsp;'''או הפרי למים, וזמינות מים&nbsp;כנוזל או כגז בסביבת הזרע. &nbsp;
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;כשמדובר על השפעת הטמפ' על הנביטה יש להבחין בין שני דברים שונים: עמידות זרעים יבשים בפני השפעת טמפ' שונות, והשפעת הטמפ' על תהליך הנביטה עצמו. זרעים רבים במצב יבש עמידים מאוד בפני טמפ' קיצוניות.
+
[[Image:גרף נביטה.png|left|300x350px|גרף המתאר את שיעור קליטת המים בזרע בשלבי הנביטה השונים]] נוכחות מים זמינים בסביבת הזרע ברוב המקרים תעלה את שיעור התפיחה וכך תשפיע על תהליך הנביטה.&nbsp; &nbsp;
 +
<div><div>
 +
היות שבטבע הזרעים לא נמצאים בדרך כלל במים טהורים, להרכב המצע בו מתרחשת הנביטה עשוייה להיות השפעה על תפיחת הזרעים , כי הוא קובע את זמינות המים. וברוב המקרים ככל שכמות הממומסים במים גדולה יותר כן פוחתת התפיחה.&nbsp;<br>&nbsp;
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;ישנה לרוב טמפ' מיטבית, אשר מעליה או מתחתיה מעוכבת הנביטה, אך לא נמנעת כליל. הטמפ' המיטבית היא זו שבה מושג אחוז הנביטה הגבוה ביותר בפרק הזמן הקצר ביותר.  
+
<u>'''טמפרטורה'''</u> -&nbsp;תחומי הטמפרטורות המתאימים לנביטה אינם זהים לגבי כל הזרעים. לכל מין של זרעים יש את טמפ' הנביטה הנוחה ביותר והיא נקראת טמפ' אופטימלית, אשר מעליה או מתחתיה מעוכבת הנביטה אך לא נמנעת. הטמפ' האופטימלית היא זו שבה מושג אחוז הנביטה הגבוה ביותר בפרק הזמן הקצר ביותר. ישנם טיפולים שונים הניתנים לזרעים ובעזרתם ניתן לשנות את הטמפ' האופטימלית. למרות שנביטת כל הזרעים אינה מתרחשת בפועל בטמפ' קיצוניות ( גבוהות מאוד או נמוכות מאוד), &nbsp;שיעור הרגישות שונה ממין למין. יש להבחין בין שני נושאים שונים בנוגע להשפעת הטמפ' על הנביטה&nbsp;: עמידות זרעים יבשים בפני השפעת טמפ' שונות, והשפעת הטמפ' על תהליך הנביטה עצמו. זרעים רבים במצב יבש עמידים מאוד בפני טמפ' קיצוניות. הטמפ' משפיעה על תהליך הנביטה בדרכים שונות - לעיתים היא משפיעה על תגובות המתרחשות בעת הנביטה , לעתים על שינויים מכניים המתרחשים בזרעים ולעיתים בדרכים אחרות. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;
  
<u>'''גזים'''</u> -&nbsp;נביטה היא תהליך הקשור לפעילותם של תאים חיים, לכן היא מלווה בצריכת אנרגיה. בדר"כ האנרגיה הנצרכת ע"י תאים חיים מסופקת ע"י תהליכי חימצון, המתרחשים בנוכחות חמצן או בהעדרו, כלומר, נשימה או תסיסה.  
+
'''<u><br></u>'''[[Image:Asparagus Germination vs. Temperature.png|left|300x350px]]&nbsp;<u>'''גזים'''</u> -&nbsp;נביטה היא תהליך הקשור לפעילותם של תאים חיים, לכן היא מלווה בצריכת אנרגיה. בדר"כ האנרגיה הנצרכת ע"י תאים חיים מסופקת ע"י תהליכי חימצון, המתרחשים בנוכחות חמצן או בהעדרו, כלומר, נשימה או תסיסה. &nbsp;שני תהליכים אלו כרוכים בחילוף גזים ולכן הנביטה של הזרעים מושפעת מאוד מהרכב הגזים בסביבתם והנוכחות של אויר בקרקע היא תנאי הכרחי לנביטה משום שאויר זה הוא המקור לחמצן הנחוץ לתהליך הנשימה ב[http://www.weizmann.ac.il/mediawiki/bioheker/index.php/%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%94_%D7%94%D7%96%D7%A8%D7%A2 שורשון הזרע].&nbsp; &nbsp;ריכוז גבוה של חמצן בסביבת הזרע יביא לשיפור הנביטה ועליה בריכוז הפד"ח תגרום לעיכוב והאטה בתהליך הנביטה.&nbsp; זרעים שנטמנו עמוק מידיי בקרקע או בקרקע רטובה מידיי עלולים לסבול ממחסור בחמצן אשר יאט או אפילו יפסיק את תהליך הנביטה. <br> '''<u>אור</u>''' -&nbsp;ישנם צמחים שהשפעת האור על זרעיהם היא נמוכה ביותר ולעיתים אף אינה קיימת , צמחים אלו הם צמחים כגון צמחי תרבות (צמחים המבויתים ומותאמים לתנאי הסביבה של איזור גידולם). זרעיהם נובטים בדרך כלל הן בחושך והן באור. &nbsp;לעומת זאת, בין צמחי הבר, השפעת האור על הנביטה משתנה בצורה ניכרת בין מיני הזרעים. ניתן להבחין בארבע קבוצות של זרעים אשר האור משפיע באופן שונה על הנביטה של כל אחת: אלו הנובטים '''רק בחושך''' ,אלו הנובטים '''רק באור רציף''', אלו הנובטים '''לאחר הארה קצרה''' ואלו ש'''אדישים לנוכחות אור''' במהלך&nbsp;הנביטה (נובטים בנוכחותו ובהעדרו). &nbsp;רגישותם של זרעים לאור עולה עם התקדמות שלב התפיחה. רגישות מירבית מושגת במהלך התפיחה ולא בהכרח עם סיומה. &nbsp;לעיתים אפילו איחסון הזרעים בתנאי לחות יחסית גבוהה די בו כדי לעשותם רגישים לאור. זרעים אשר קיבלו גירוי הארה במהלך התפיחה ומיד לאחר מכן יובשו, "זוכרים" את השפעת גירוי האור.&nbsp;
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;שני תהליכים אלו כרוכים בחילוף גזים: בפליטת פחמן דו חמצני - בתסיסה, ובקליטת חמצן ופליטת פחמן דו חמצני - בנשימה, ולכן הנביטה של הזרעים מושפעת מאוד מהרכב האטמוספירה בה הם נתונים.
+
<span style="color: rgb(255, 0, 0);"><u>'''הגורמים הביוטיים (פנימיים) המשפיעים על הנביטה-'''</u></span>
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;רוב הזרעים נובטים באויר, זאת אומרת באטמוספירה שמכילה חמצן בשיעור של 20%. לעומת זאת, הוכח כבר בעבר בניסוי מעבדה, שבזרעים מסויימים עולה אחוז הנביטה עם עלות ריכוז החמצן באטמוספירה הסובבת אותם מעל 20% כמו למשל בסוגים של דגנים אחדים.
+
<u>'''חיוניות הזרעים-'''</u>
  
'''<u>אור</u>''' -&nbsp;לאור השפעה מועטה ביותר על נביטתם של זרעי צמחי תרבות (צמחים המבויתים ומותאמים לתנאי הסביבה של איזור גידולם). זרעיהם נובטים בדרך כלל הן בחושך והן באור.  
+
זרע חיוני: זרע חיוני הוא זרע שהעובר בתוכו חי והוא בעל כושר נביטה.<br>אורך הזמן שבו תישמר החיוניות של הזרע תלויה במין הזרע ותנאי אחסונו. זרעים של צמחי תרבות שומרים חיוניותם בין שנה לשלוש שנים ואילו צמחי בר שומרים על חיוניותם לתקופת זמן ארוכה יותר.
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; לעומת זאת, בין צמחי הבר, מבחינים בשונות רבה בהשפעת האור על הנביטה. ניתן להבחין בארבעה סוגי תגובה אצל זרעים אלו: אלו הנובטים '''רק בחושך''' ,אלו הנובטים '''רק באור רציף''', אלו הנובטים '''לאחר הארה קצרה''' ואלו ש'''אדישים לנוכחות אור''' במהלך
+
הגורמים בהם תלויה החיוניות של הזרע:
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; הנביטה (נובטים בנוכחותו ובהעדרו).  
+
גורמים תורשתיים: תלוי במין של הזרע. החיוניות של הזרע יורדת עם הגיל.תנאי סביבה: אור, מים, טמפרטורה ואוויר הם הקובעים אם הזרע ישאר חיוני לתקופה הארוכה ביותר האפשרית מבחינה תורשתית, או שיאבד את חיוניותו מוקדם יותר. תנאי הסביבה מונעים את הפעילות המטבולית וכך נשמרת חיוניות הזרע לתקופה ארוכה יותר.<br> תנאי אחסון: אחסון בתנאי יובש בהם רמת חילוף החומרים נמוכה (טמפ' נמוכה, ריכוז נמוך של חמצן, ריכוז גבוהה של פחמן דו חמצני) מאפשר לזרע לשמור על חיוניותו. למרות זאת יש זרעים שנובטים גם לאחר שהייה ממושכת במים. ויש זרעים המאבדים את חיוניותם בעקבות ייבוש יתר. עובדה זו מצביע על כך שלכל מין יש תנאים מיטביים יחודיים לאחסונו. הזרעים בעלי הקליפות הקשות והעבות מאריכים חיים מכיוון שהמים והחמצן לא יכולים לחדור לתוכם בקלות. ישנם זרעים ששומרים על חיוניותם גם בתנאי סביבה קיצוניים כמו בטמפ' של 90 מעלות צלזיוס.<br> הזרע צריך להיות נקי ממחלות ומזיקים.
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;רגישותם של זרעים לאור עולה עם התקדמות התפיחה. רגישות מירבית מושגת במהלך התפיחה ולא בהכרח עם סיומה.
+
<u>'''עובי קליפת הזרע –'''</u>
  
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; לעיתים אפילו איחסון הזרעים בתנאי לחות יחסית גבוהה די בו כדי לעשותם רגישים לאור. זרעים אשר קיבלו גירוי הארה במהלך התפיחה ומיד לאחר מכן יובשו, "זוכרים" את השפעת גירוי האור.  
+
כשהזרע תופח הקליפה נקרעת ומאפשרת לנבט לפרוץ החוצה. קליפה עבה או קליפה שאינה חדירה מספיק למים מונעת משורשון לפרוץ החוצה .
  
<br>  
+
'''<u>פעולת הורמונים-מווסתי צמיחה בזרע -</u>'''<br> מווסת הצמיחה ציטוקינין<br> מווסת הצמיחה אתילן<br> מווסת הצמיחה ABA<br>
  
המידע נלקח מן האתר: [http://www.cking.co.il/index.php?pageid=293 "סיקינג"]
+
<br>
  
<br>  
+
<span style="color: rgb(255, 0, 0);"><span style="font-size: x-large;">'''*'''</span></span><span style="font-size: x-large;">''' '''</span>ישנם גם גורמים [http://www.weizmann.ac.il/mediawiki/bioheker/index.php/%D7%A2%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%91_%D7%A0%D7%91%D7%99%D7%98%D7%94 מעכבי נביטה], שהם יכולים להיות גורמים פנימיים או גורמים סביבתיים.
  
'''<span style="font-size: small; ">גורמים א-ביוטיים המשפיעים על הנביטה</span>'''
+
<span style="font-size: larger;"><u>'''ביבליוגרפיה'''</u></span><u></u><br>[http://science.cet.ac.il/science/reproduction/zraim-atikim.asp http://science.cet.ac.il/science/reproduction/zraim-atikim.asp]<br>h[http://books.google.co.il/books?id=vbcG-8NWM2UC&pg=RA1-PA21&lpg=RA1-PA21&dq=%D7%96%D7%A8%D7%A2+%D7%97%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%99+%D7%9C%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99 ---- ttp://books.google.co.il/books?id=vbcG-8NWM2UC&amp;pg=RA1-PA21&amp;lpg=RA1-PA21&amp;dq=%D7%96%D7%A8%D7%A2+%D7%97%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%99+%D7%9C%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99 ----]<font size="4">'''<u><br></u>'''</font>[http://www.cking.co.il/index.php?pageid=293 "סיקינג"]<font size="2">'''&nbsp;&nbsp;'''</font>
  
'''<span style="font-size: small; " />'''גורמים א ביטיים הם גורמים כימים או פיזיקלים כלומר מכלול המרכיבים שאינם חיים (ביוטיים).
+
&nbsp;[http://www.edugal.org.il/hokrim/library/ma113.htm http://www.edugal.org.il/hokrim/library/ma113.htm]&nbsp;<br>[http://www.weizmann.ac.il/mediawiki/bioheker/index.php/%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94:%D7%A0%D7%91%D7%99%D7%98%D7%94_2.pptx מצגת נביטה]
 
+
</div></div>
הנביטה היא שלב המעבר מזרע לצמח. זהו תהליך בו העובר שבזרע עובר ממצב תרדמה למצב של פעילות פיזיולוגית מואצת המושפעת משינויים בתנאי הסביבה.
+
 
+
התנאים הסביביתיים הדרושים לזרעים לתחילת תהליך הנביטה הם: מים, אוויר והרכב הגזים שבו, טמפ' ואור.
+
 
+
<u>'''מים:'''</u> השלב הראשון בנביטה הוא תהליך של ספיגת מים. תהליך זה הוא תהליך ספונטני ופיסיקלי המתקיים גם כשהעובר בזרע מת. הזרע היבש וקליפתו מכילים חומרים חלבוניים סופחי מים התלויים בשלושה גורמים שהם:
+
 
+
ההרכב הכימי של החומרים הסופחים בזרע, חדירות הקליפה למים, זמינות המים לצמח. ולכן ככל שיש יותר אספקת מים זמינה לזרע הוא יכול לינוק אותם מהירות וכוח רב יותר ונפחו גדל. זהו תהליך התפיחה אשר נקבע ע"י שלושת הגורמים.
+
 
+
<u>'''אוויר (חמצן ופחמן דו חמצני):'''</u> תהליך הנשימה בזרע צורך חמצן ופולט פחמן דו חמצני ולכן הנוכחות של האוויר בקרקע היא תנאי הכרחי לתהליך הנביטה. ריכוז גבוה של חמצן תביא לשיפור הנביטה ואילו עלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני תגרום לעיכוב והאטה בתהליך הנביטה. בנוסף לכך, זרעים אשר נטמנו עמוק מדי בקרקע או בקרקע רטובה מדי עלולים לסבול ממחסור בחמצן דבר שיאט ואף יכול להפסיק את תהליך הנביטה.
+
 
+
עיבוד השדות החקלאיים תורם לאיוורור הקרקע. האוויר בקרקע הוא המקור לחמצן הנחוץ לנשימת שורשי הצמחים.<br><u>'''טמפרטורה:'''</u> לכל סוג של זרעים יש את הטמפ' הנוחה ביותר לנביטה והיא נקראת טמפ' אופטימלית. למרות שזרע יבש יכול להחזיק מעמד בשינויי טמפ' קיצוניים רוב הזרעים לא ינבטו במצב של טמפרטורות קיצוניות ( טמפ' גבוהה הוא נמוכה מדי). ישנם טיפולים חקלאיים שונים אשר ניתנים לזרעים ובעזרתם ניתן לשנות את הטמפ' האופטימלית.&nbsp;<br>
+
 
+
<u>'''אור:'''</u>רוב הזרעים אינם זקוקים לאור כדי לנבוט. ישנם כמה סוגי תגובה של זרעים לאור: יש זרעים שאור מעודד את נביטתם, יש זרעים שאור מעכב את נביטתם ויש כאלה שאדישים לאור (רוב הזרעים) כלומר הם יכולים לנבוט כאשר יש אור או כאשר&nbsp;&nbsp;אין אור.
+
 
+
 
+
 
+
מידע זה נלקח מהאתר:&nbsp;[http://www.edugal.org.il/hokrim/library/ma113.htm http://www.edugal.org.il/hokrim/library/ma113.htm]
+
 
+
----
+

גרסה אחרונה מתאריך 19:32, 24 בינואר 2012

גורמים המשפיעים על תהליך הנביטה-

תהליך הנביטה הוא שלב חשוב במחזור חייו של הצמח, בשלב זה עובר העובר תהליך של צמיחה, יציאה מהזרע והפיכה לנבט.

על תהליך הניטה משפיעים גורמים פנימיים- גורמים ביוטיים הנמצאים בתוך הזרע, וגורמים חיצוניים לזרע- גורמים א- ביוטיים.

הגורמים הא- ביוטיים (חיצוניים) המשפיעים על תהליך הנביטה-

על מנת שתהליך הנביטה זה ייתרחש דרושים תנאים סביבתיים מסויימים , תנאים אלו נוצרים ע"י הגורמים הא- ביוטיים בסביבת הצמח. גורמים א-ביוטיים הם גורמים כימיים או פיזיקליים , כלומר מכלול המרכיבים שאינם חיים ( ביוטיים). הדרישות לתנאים הסביבתיים משתנות גם בין המינים השונים של הצמחים והן נקבעות ע"י גורמים תורשתיים אצל הצמח ומושפעות מהתנאים החיצוניים ששררו בזמן יצירת הזרע. הגורמים הא- ביוטיים העיקריים שמשפיעים על תהליך הנביטה הם- הספקת מים נאותה, טמפ' והרכב גזים באוויר מתאימים. זרעים מסויימים דורשים גם הארה.

המים והמומסים בסביבת הזרע - התהליך הראשון המתרחש בנביטה הוא קליטת מים ע"י הזרע, ותפיחתו. תהליך זה הוא תהליך ספונטני ופיסיקלי המתקיים גם כשהעובר בזרע מת. שיעור התפיחה נקבע ע"י שלושה גורמים:

הרכב הזרע, חדירות קליפת הזרע או הפרי למים, וזמינות מים כנוזל או כגז בסביבת הזרע.  

גרף המתאר את שיעור קליטת המים בזרע בשלבי הנביטה השונים
נוכחות מים זמינים בסביבת הזרע ברוב המקרים תעלה את שיעור התפיחה וכך תשפיע על תהליך הנביטה.   

היות שבטבע הזרעים לא נמצאים בדרך כלל במים טהורים, להרכב המצע בו מתרחשת הנביטה עשוייה להיות השפעה על תפיחת הזרעים , כי הוא קובע את זמינות המים. וברוב המקרים ככל שכמות הממומסים במים גדולה יותר כן פוחתת התפיחה. 
 

טמפרטורה - תחומי הטמפרטורות המתאימים לנביטה אינם זהים לגבי כל הזרעים. לכל מין של זרעים יש את טמפ' הנביטה הנוחה ביותר והיא נקראת טמפ' אופטימלית, אשר מעליה או מתחתיה מעוכבת הנביטה אך לא נמנעת. הטמפ' האופטימלית היא זו שבה מושג אחוז הנביטה הגבוה ביותר בפרק הזמן הקצר ביותר. ישנם טיפולים שונים הניתנים לזרעים ובעזרתם ניתן לשנות את הטמפ' האופטימלית. למרות שנביטת כל הזרעים אינה מתרחשת בפועל בטמפ' קיצוניות ( גבוהות מאוד או נמוכות מאוד),  שיעור הרגישות שונה ממין למין. יש להבחין בין שני נושאים שונים בנוגע להשפעת הטמפ' על הנביטה : עמידות זרעים יבשים בפני השפעת טמפ' שונות, והשפעת הטמפ' על תהליך הנביטה עצמו. זרעים רבים במצב יבש עמידים מאוד בפני טמפ' קיצוניות. הטמפ' משפיעה על תהליך הנביטה בדרכים שונות - לעיתים היא משפיעה על תגובות המתרחשות בעת הנביטה , לעתים על שינויים מכניים המתרחשים בזרעים ולעיתים בדרכים אחרות.                                             


Asparagus Germination vs. Temperature.png
 גזים - נביטה היא תהליך הקשור לפעילותם של תאים חיים, לכן היא מלווה בצריכת אנרגיה. בדר"כ האנרגיה הנצרכת ע"י תאים חיים מסופקת ע"י תהליכי חימצון, המתרחשים בנוכחות חמצן או בהעדרו, כלומר, נשימה או תסיסה.  שני תהליכים אלו כרוכים בחילוף גזים ולכן הנביטה של הזרעים מושפעת מאוד מהרכב הגזים בסביבתם והנוכחות של אויר בקרקע היא תנאי הכרחי לנביטה משום שאויר זה הוא המקור לחמצן הנחוץ לתהליך הנשימה בשורשון הזרע.   ריכוז גבוה של חמצן בסביבת הזרע יביא לשיפור הנביטה ועליה בריכוז הפד"ח תגרום לעיכוב והאטה בתהליך הנביטה.  זרעים שנטמנו עמוק מידיי בקרקע או בקרקע רטובה מידיי עלולים לסבול ממחסור בחמצן אשר יאט או אפילו יפסיק את תהליך הנביטה.
אור - ישנם צמחים שהשפעת האור על זרעיהם היא נמוכה ביותר ולעיתים אף אינה קיימת , צמחים אלו הם צמחים כגון צמחי תרבות (צמחים המבויתים ומותאמים לתנאי הסביבה של איזור גידולם). זרעיהם נובטים בדרך כלל הן בחושך והן באור.  לעומת זאת, בין צמחי הבר, השפעת האור על הנביטה משתנה בצורה ניכרת בין מיני הזרעים. ניתן להבחין בארבע קבוצות של זרעים אשר האור משפיע באופן שונה על הנביטה של כל אחת: אלו הנובטים רק בחושך ,אלו הנובטים רק באור רציף, אלו הנובטים לאחר הארה קצרה ואלו שאדישים לנוכחות אור במהלך הנביטה (נובטים בנוכחותו ובהעדרו).  רגישותם של זרעים לאור עולה עם התקדמות שלב התפיחה. רגישות מירבית מושגת במהלך התפיחה ולא בהכרח עם סיומה.  לעיתים אפילו איחסון הזרעים בתנאי לחות יחסית גבוהה די בו כדי לעשותם רגישים לאור. זרעים אשר קיבלו גירוי הארה במהלך התפיחה ומיד לאחר מכן יובשו, "זוכרים" את השפעת גירוי האור. 

הגורמים הביוטיים (פנימיים) המשפיעים על הנביטה-

חיוניות הזרעים-

זרע חיוני: זרע חיוני הוא זרע שהעובר בתוכו חי והוא בעל כושר נביטה.
אורך הזמן שבו תישמר החיוניות של הזרע תלויה במין הזרע ותנאי אחסונו. זרעים של צמחי תרבות שומרים חיוניותם בין שנה לשלוש שנים ואילו צמחי בר שומרים על חיוניותם לתקופת זמן ארוכה יותר.

הגורמים בהם תלויה החיוניות של הזרע:

גורמים תורשתיים: תלוי במין של הזרע. החיוניות של הזרע יורדת עם הגיל.תנאי סביבה: אור, מים, טמפרטורה ואוויר הם הקובעים אם הזרע ישאר חיוני לתקופה הארוכה ביותר האפשרית מבחינה תורשתית, או שיאבד את חיוניותו מוקדם יותר. תנאי הסביבה מונעים את הפעילות המטבולית וכך נשמרת חיוניות הזרע לתקופה ארוכה יותר.
תנאי אחסון: אחסון בתנאי יובש בהם רמת חילוף החומרים נמוכה (טמפ' נמוכה, ריכוז נמוך של חמצן, ריכוז גבוהה של פחמן דו חמצני) מאפשר לזרע לשמור על חיוניותו. למרות זאת יש זרעים שנובטים גם לאחר שהייה ממושכת במים. ויש זרעים המאבדים את חיוניותם בעקבות ייבוש יתר. עובדה זו מצביע על כך שלכל מין יש תנאים מיטביים יחודיים לאחסונו. הזרעים בעלי הקליפות הקשות והעבות מאריכים חיים מכיוון שהמים והחמצן לא יכולים לחדור לתוכם בקלות. ישנם זרעים ששומרים על חיוניותם גם בתנאי סביבה קיצוניים כמו בטמפ' של 90 מעלות צלזיוס.
הזרע צריך להיות נקי ממחלות ומזיקים.

עובי קליפת הזרע –

כשהזרע תופח הקליפה נקרעת ומאפשרת לנבט לפרוץ החוצה. קליפה עבה או קליפה שאינה חדירה מספיק למים מונעת משורשון לפרוץ החוצה .

פעולת הורמונים-מווסתי צמיחה בזרע -
מווסת הצמיחה ציטוקינין
מווסת הצמיחה אתילן
מווסת הצמיחה ABA


* ישנם גם גורמים מעכבי נביטה, שהם יכולים להיות גורמים פנימיים או גורמים סביבתיים.

ביבליוגרפיה
http://science.cet.ac.il/science/reproduction/zraim-atikim.asp
h---- ttp://books.google.co.il/books?id=vbcG-8NWM2UC&pg=RA1-PA21&lpg=RA1-PA21&dq=%D7%96%D7%A8%D7%A2+%D7%97%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%99+%D7%9C%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99 ----
"סיקינג"  

 http://www.edugal.org.il/hokrim/library/ma113.htm 
מצגת נביטה